De Technische Dienst en de strijd tegen corona

11 feb 2021

Tijdens twee grote corona-uitbraken op Zonnehoeve voerde Björn Kooper (links op de foto) van de Technische Dienst samen met zijn collega Mehdi Khoshbin (rechts) een paar speciale corona-operaties uit. Hoe zorg je voor slimme oplossingen als de ruimte voor besmette bewoners beperkt is?

Björn is al sinds 2002 in dienst van HilverZorg als technisch medewerker. Eerst werkte hij op de locatie Flat Kerkelanden, nu zit hij al een aantal jaar op de locatie Zonnehoeve. Mehdi Khoshbin is sinds afgelopen januari vaste kracht in het TD-team van Hilverzorg. Hiervoor werkte Mehdi voor SBS (voorheen Tomin groep) en werd hij al regelmatig ‘uitgeleend’ aan de TD van HilverZorg.

Vrij rondlopen
“Toen corona uitbrak, in maart 2020, wisten we al dat het op Zonnehoeve een bijzonder lastige klus zou gaan worden. Deze locatie is er juist op ingericht dat cliënten vrij kunnen bewegen en rond kunnen wandelen”, begint Björn. “Het betreft bovendien bewoners die zich, vanwege hun ziektebeeld, niet laten isoleren op hun kamer. Dat maakt het risico op besmettingen ook groter.”

De eerste golf
Tijdens de eerste coronagolf werd het Dagcentrum (dat zich aan de achterkant van het verpleeghuis bevindt) ingericht als covid-afdeling. Het was de eerste keer dat zo’n unit werd gerealiseerd, dus het was voor iedereen een nieuwe uitdaging. Björn: “Het was best wat uitzoekwerk dat we met ondersteuning van de zorg verrichtten. Toch slaagden we erin om in een korte tijd, met hulp van allerlei partijen, de covid-unit te realiseren.”

Afgesloten ruimte
Er kwamen sluizen, omkleedruimtes en groene (veilige) en rode (besmette) zones. Binnen een paar dagen was deze ruimte omgetoverd tot een behandellocatie met 12 bedden. “Omdat dit een afgesloten ruimte was, konden de cliënten vrij blijven bewegen. Gelukkig hoefden we deze locatie niet heel lang open te houden. Niet wetende dat het ergste nog moest komen…”

De tweede golf
De uitbraak van afgelopen december was dan ook van een heel ander kaliber. De covid-unit op het Dagcentrum was in de tussentijd al ontmanteld, dus die moest opnieuw opgebouwd worden. “We namen de ervaringen van de eerste golf mee en zorgden onder meer voor een verwarmde toiletunit met badkamer buiten, en een eigen verwarmde personeelsruimte in een aanhanger. Ook deze unit hadden we binnen een paar dagen operationeel.”

Splitsing van Zonnehoeve
Helaas bleek de tweede golf veel groter dan de eerste en was de covid-afdeling al snel te klein. “Er was gauw veel ruimte nodig om de besmette bewoners op te kunnen vangen. Daarom werd de locatie in twee delen gesplitst: een deel voor niet-besmette bewoners en een deel voor positieve bewoners.” Het besluit werd genomen om het restaurant en de theaterzaal om te dopen tot covid-unit.

Tot in late uurtjes
Dat betekende een hele verbouwing: er werd een afscheiding en looproute gecreëerd tussen het Raadhuisplein, de theaterzaal en het restaurant. We moesten het zó zien te organiseren dat de zorg zelf, die natuurlijk gewoon doorging, veilig en afgeschermd kon plaatsvinden. Tot in de late uurtjes waren we bezig wanden te plaatsen en met goed resultaat: binnen 24 uur was de nieuwe covid-afdeling gerealiseerd. En eerlijk gezegd waren wij hier best trots op.” Ook al was dit een hectische tijd voor Björn en Mehdi, ze zouden het zo weer doen.

Elke dag anders
“Dit maakt het werk bij de Technische Dienst ook zo leuk”, vertelt Björn. “Het is op sommige momenten echt wel even aanpoten, dan moet je binnen korte tijd van alles regelen. Je staat continu voor nieuwe uitdagingen waarvoor je samen met collega’s oplossingen bedenkt, dat spreekt me erg aan. Niet één dag is hetzelfde, je bent met van alles bezig en hebt contact met diverse partijen. Eigenlijk ben je meer een facilitair manager!”

Beschermende kleding
Het werken in deze coronatijd brengt natuurlijk de nodige voorzichtigheid met zich mee. Dat geldt zowel voor de cliënten als ook voor onszelf. “Op de covid-units liep ik - natuurlijk net als iedereen die daar werkte - in beschermende kleding. Dat was af en toe best een dingetje en zeker niet altijd even comfortabel.”

Geen zin in de covid-afdeling
Björn merkte ook dat bedrijven steeds minder stonden te springen om personeel te sturen naar een covid-afdeling als daar een reparatie nodig was. “Zeker als een bedrijf zelf al kampt met een hoop zieken, dan willen ze graag de monteurs die ze nog hebben beschermen. Gevolg was dat we dan zelf weer de afdelingen op moesten om bijvoorbeeld een vaatwasser te demonteren en deze naar de werkplaats te slepen. Daar kon de monteur dan ‘veilig’ zijn werk doen en na afloop plaatsten wij hem weer terug op de covid-afdeling. Zo ging het dus met verschillende reparaties…”

Heftige tijd
Het was moeilijk om te zien dat er zeker tijdens de eerste golf best veel bewoners overleden en dat de familie er toen nauwelijks bij kon zijn. Het hoort er natuurlijk bij in de ouderenzorg en was ik na al die jaren ook wel wat gewend. Maar tijdens de eerste coronagolf was het echt wel heftig.” De begrafenisondernemers stond soms wel twee keer per dag bij ons achter, om overleden bewoners op te halen van de covid-unit. De werkplaats van de TD zat namelijk naast de covid-unit.

Moeilijk afscheid
Familie moest dan soms door het raam afscheid nemen van hun vader of moeder, opa of oma. In uitzonderlijke gevallen mocht er tijdens het afscheid één familielid bij zijn. Dit waren de regels van de overheid, maar triest was het wel. Dat soort momenten gaan je dan ook niet in de koude kleren zitten.

Gelukkig was dit tijdens de tweede golf wel beter geregeld en overleden er relatief gezien minder mensen. Maar het blijft natuurlijk een feit dat elke overledene er een te veel is!”

Regels blijven belangrijk
Met de Britse variant in aantocht staat ook de Technische Dienst weer op scherp. “Mocht er weer een besmetting uitbreken, dan staan we meteen weer klaar. Gelukkig zijn de meeste cliënten van Zonnehoeve al voor de eerste keer gevaccineerd, maar het blijft het van essentieel belang dat iedereen zich goed aan de regels houdt. Dat geldt voor de medewerkers en ook de bezoekers. Alleen dan kunnen we corona de baas blijven.”