25 jul 2017

Medewerkers van HilverZorg hebben een spel ontwikkeld om laagdrempelig en informeel eigen regie bij cliënten te bevorderen. HilverZorg heeft meegedaan aan het experiment Eigen Regie, op initiatief van het ministerie VWS en ondersteund door In voor Zorg!. Dit experiment draaide om de vraag:“Hoe zorgen we ervoor dat we weten wat de cliënt met een Wlz-indicatie en zijn of haar mantelzorger nodig hebben? En hoe zorgen we ervoor dat zij zelf kiezen?”

Echte winst

 Het expertteam bestaande uit intra- en extramurale medewerkers van HilverZorg is in de wijk Hilversum Noord met deze vraag aan de slag gegaan. Tijdens het experiment kwam het expertteam erachter dat eigen regie veel meer was dan alleen het voeren van één goed gesprek met de cliënt, waaruit zijn of haar wensen kenbaar werden. Eigen regie raakte verweven in de dagelijkse manier van werken en het dagelijkse contact met de cliënt. Het werd een nieuwe werkwijze en dát was de echte winst.

Creëren bewustwording

 Het expertteam wilde haar collega’s meenemen in deze nieuwe ontwikkelingen en de werkwijze breed implementeren. Daarom hebben zij het bordspel ‘Eigen regie” ontwikkeld. Dit spel is bedoeld om samen met collega’s te spelen om zo kennis en ervaringen over eigen regie te delen en bewustwording te creëren. Het spel is al door meerdere collega’s gespeeld en de reacties zijn erg enthousiast. Yvonne Broekhaus, verpleegkundige intramuraal en lid expertteam: “Men vindt het leuk én leerzaam! Leuk om zo ongedwongen met je collega’s een spel te kunnen spelen en leerzaam om er samen op deze manier over te kunnen spreken. We zijn trots op de ontwikkeling van dit spel!”

Ganzenbord

 Het Eigen regie spel is een bordspel bedoeld voor 2 tot 6 personen en lijkt op ganzenbord. Je gooit met een dobbelsteen en wandelt met je eigen pion over het bord heen. Onderweg kom je allerlei vragen tegen die je mag beantwoorden. Op deze manier leer je informeel en laagdrempelig hoe je de eigen regie van de cliënt kunt vergroten: was is belangrijk, welke vaardigheden kun je verder ontwikkelen en welke technische mogelijkheden zijn er? Sommige vragen zijn ook bedoeld om met elkaar te discussiëren zodat je van elkaar kunt leren. Ook in de praktijk is immers niet overal een pasklaar antwoord op.

Meer informatie?

 Wil je meer informatie of wil je weten of dit spel ook wat voor jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met Yvonne Broekhaus, verpleegkundige, via yj.broekhaus@hilverzorg.nl.
Persvragen via Renée Godschalk, 06-35118310